Från förorden
"Vi tycks vara i ett skede av vår samhällsutveckling som ökar risken för mobbning på arbetsplatserna. Det är mycket jag-orientering, ständiga omorganisationer, betoning på att man skall vara utbytbar, oheliga allianser mellan dem som blir utsatta och dem som borde hjälpa. De som upplever att de inte kan påverka sin arbetssituation löper också störst risk att råka illa ut. Allt detta beskrivs på ett mycket levande sätt i Börje Erikssons bok som därför kommer att bli en viktig brandfackla i diskussionen kring psykosocial arbetsmiljö och Sveriges efterblivenhet i de här frågorna."
Töres Theorell, forskare och professor emeritus i psykosocial medicin, rådgivare åt stressforskningsinstitutet. Mellan 1995-2006 föreståndare för Statens Institut för psykosocial medicin.
"Ett av dagens stora folkhälsoproblem är den psykosociala arbetsmiljön, hur vi har det på jobbet. Vi är många som vill verka för en förändring och förbättring, men för att lyckas behövs mer kunskap och större förståelse.
Börje Erikssons bok ökar insikten om de socialpsykologiska mekanismerna, om hur strukturer kan ge utrymme för ondska och krossa individen, trots uttalade goda avsikter. Insikten skulle nästan vara outhärdlig, om författaren inte också, gradvis ger oss andra perspektiv och annan kunskap, bland annat om hur det kan se ut i andra länder. Ondskan ligger i glappet mellan de uttalat goda intentionerna, som vår arbetsmiljölagstiftning bjuder, och tillämpningen av samma lagstiftning som lämnar den utsatta i fortsatt utanförskap, utsatt för fortsatt karaktärsmord utan att han får komma till tals och utan att de skyldiga hålls ansvariga.
Trots det tunga ämnet lämnar boken kvar en känsla av hoppfullhet, som kommer ur det personliga exemplet; författaren som lyckats skapa struktur i kaos och meningslöshet och som förmått omvandla ett personligt trauma till kunskap för oss alla. Det är en viktig kunskap som manar till handling."
Per Borgå, överläkare i psykiatri, verksam inom Akademin för Trauma och Kultur, tidigare chef för forsknings- och utvecklingsenheter inom Stockholms läns landsting, samt forskare vid Karolinska Institutet.
"Börje Erikssons bok om både hans egen historia men även redovisningen av ett antal andra drabbades historia, samt intervjuer med relevanta personer inom problemområdet, fyller här en stor lucka och bidrar till att skapa genomlysning och öppenhet kring en av de stora och tabubelagda frågorna i svenskt arbetsliv idag."
Lars Bagge, legitimerad psykolog. Under mer än trettio års tid behandlat många som blivit drabbade av dålig psykosocial arbetsmiljö.
"I ett samhälle som vårt, där det blivit allt mer stigmatiserande att inte klara av att prestera till 100 procent hela tiden, finns stora risker att hårda utstötningsmekanismer aktiveras. I samhällsstrukturen finns också inbyggda stressfaktorer när man exempelvis drabbats av utmattningsdepression, så som rigida regler och snäva tidsgränser i sjukförsäkringen, som ofta är direkt kontraproduktiva och motverkar långsiktig hälsa. Att ta diskussioner om mobbing och dess orsaker är ofta förenat med svårigheter, lojalitetskonflikter och svåra avväganden - inte minst för de fackligt aktiva. Detta får dock inte förhindra oss från att ta dessa frågor på största allvar. Den aktuella boken kan förhoppningsvis bli en väg in i en bredare diskussion om vad vi gemensamt kan göra för att skapa ett mer öppet och välkomnande arbetsliv."
Kjell Rautio, välfärdsutredare Landsorganisationen (LO)